maandag 23 mei 2016

De Kabouter, het kleurboek

De Kabouter, het Kleurboek

Om dat Rien’s kabouter 40 jaar bestaat, is dit mooie kleurboek uitgegeven, samen met een leuk boekje met  12 wenskaarten.
Als echte Poortvliet fan kon ik dit boek en de kaarten, natuurlijk niet overslaan.
Het is mooi en het is groot, A3 formaat. Het heeft 8 mooie platen om in te kleuren.
Op de achterzijde staan voorbeelden van de originele Rien Poortvliet platen.  En achterin wat meer informatie over Rien Poortvliet.
       


Het papier is wit en dik, een soort karton bijna. Het is wat aan de gladde kant, maar het kleurt wel goed.|
Bij de eerste plaat die ik inkleurde, heb ik verschillende potloden en materialen gebruikt.
Voor de bruine voorkant van het vogelhuisje, probeerde ik een wash van de Neocolor ll, dat beviel niet zo goed. Het hele kleine beetje water maakte het papier heel zacht, het zuigt het als het ware op en ook na een hele nacht drogen, bleef het duidelijk zachter. Ik heb er voorzichtig over heen gekleurd met mijn Holbein potloden, maar kon minder laagjes doen. De grijze zijkant en het dak, heb ik alleen gekleurd met de Holbein potloden en dat beviel stukken beter. Wel 10 a 9 laagjes zitten er op sommige stukken, echt heel goed. De handen en de gezichtje heb ik gedaan met de FC Polychromos, en ook dat ging prima. Voor een toch iet wat “geschilderd” effect heb ik de kleren en muts van David de kabouter met aquarel potloden ( FC Albrecht Dürer)en een waterbrush gedaan, net als de ladder en de struiken onderin. Je moet wel heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid water, maar dan gaat het goed. Het heeft wel de neiging iets uit  te lopen buiten de lijntjes, maar omdat ik toch een beetje een geschilderd effect wilde, vond ik dat niet zo storend. De boom heb ik gedaan met verschillende pastelpotloden ( Derwent, Conté, Bruynzeel) en de achtergrond met pastelkrijt ( Faber Castell en Mungyo)en een watje, En ook dat ging heel goed op dit papier.Ik vind dit een erg leuk boek, wel zijn de vlakken voor de achtergrond erg groot, dat vind ik moeilijk maar ook een uitdaging.

Voor de kaart heb ik ook de Albrecht Dürer aquarel potloden gebruikt en de waterbrush.
Er daarna een stenen muurtje achter gemaakt met softpastel en een sjabloon en een “houten”vloer getekend met de kleurpotloden van Faber Castell Polychromos.Het boek en het kaarten boekje zijn o.a. verkrijbaar bij Bol.com en bij Bruna en worden uitgegeven door Kosmos Uitgevers.

Boek ISBN 978-90-4391-909-8
Kaartenboekje ISBN 978-90-4391-910-4


( Deze boeken zijn door mijzelf aangeschaft).

2 opmerkingen: